Positieve verandering in een sloppenwijk

Zestig procent van de inwoners van Nairobi leeft in krottenwijken. In het noordoosten van deze Keniaanse hoofdstad ligt de uitgestrekte krottenwijk Mathare Valley.  Men leeft er bovenop elkaar, de vuilnisberg is voor veel mensen hier de belangrijkste inkomstenbron, het kindersterftecijfer is hoog en aids is een groeiend probleem.

In deze wijk is het ontwikkelingsbureau van de Redeemed Gospel Church actief. Deze kerk begon hier ooit met evangelisatie. Stuitend op veel maatschappelijke problemen, breidde ze haar werk al snel uit met hulp op het gebied van o.a. gezondheidszorg, inkomen en voedsel.

Inkomen

RGC werkt met spaar- en leengroepen. De deelnemers leren hoe ze zelfstandig een inkomen kunnen verwerven en beheren. Hierdoor zijn ze in staat een eigen bedrijfje op te zetten en zo economisch zelfstandig te worden.

Gezondheid

RGC geeft voorlichting op het gebied van persoonlijke hygiëne, gezonde voeding, gezinsplanning en het voorkomen van infectieziekten (waaronder aids). Ondervoede kinderen kregen in het verleden bijvoeding en hun moeders leerden hoe ze van weinig middelen gezond konden koken. In 2017 zijn we gestopt met de voedingkeuken. In plaats daarvan nodigt Redeemed Gospel Church ouders en verzorgers uit om zich aan te sluiten bij spaar- en leengroepen, zodat ze een eigen bedrijfje op kunnen zetten. Hierdoor genereren ze zelf inkomen waarmee ze goede voeding voor hun gezin kunnen kopen. Op die manier is het project veel duurzamer. Lees meer over het waarom achter dit besluit.

Hiv en aids

Mensen getroffen door hiv/aids worden samengebracht in groepen. Ze krijgen voorlichting en medicatie, geven elkaar steun en worden geholpen om een inkomen te verwerven door deelname aan spaar- en leengroepen. Er is ook een kliniek waar medische hulp wordt gegeven.

Dit project om het leven van krottenwijkbewoners, van wie velen leven met hiv of aids, wordt mede mogelijk gemaakt door Tear.

Bron: Tear
Foto: Tear