Nieuws van TamarCenter

De maand mei is voor Tamar in Pattaya (Thailand) erg uitdagend geweest. Het ‘normale’ werk kon niet verricht worden, omdat de stad in een derde corona golf zat. Er moest grotendeels thuis gewerkt worden, de kinderopvang en de meeste openbare ruimtes in Pattaya, zoals restaurants en het strand, moesten gesloten blijven. Gelukkig verbeterde se situatie zich enigszins, zodat aan het eind van de maand weer in het Tamar Center gewerkt kan worden met 50% van de vrouwen tegelijkertijd. De overheid adviseert om zoveel mogelijk thuis te werken. De opening van de scholen is uitgesteld tot halverwege juni en heet is nog de vraag of er binnenkort weer meer ‘normaal’ gaat worden.

COVID komt dichtbij

Helaas is de christelijke gemeenschap getroffen met twee Covid-19 uitbraken. Eerst waren leden van de kerk geïnfecteerd en daarna een christelijk kindertehuis waar een van de voormalige Tamar vrouwen werkt. Bijna alle kinderen en onze voormalig Tamar vrouw werden positief getest. Als je hier positief getest wordt is 14 dagen ziekenhuisopname verplicht, ook al heb je geen symptomen. De meeste van deze groep hebben een longontsteking, de voormalig Tamar vrouw krijgt ook extra zuurstof.

Tot nu kenden de mensen die bij Tamar opgevangen worden niemand die met Covid besmet was, maar nu zagen ze hoe snel het zich verspreidt door een kindertehuis. De leiding van Tamar heeft daarom ook besloten om erg voorzichtig te zijn en iedereen zoveel mogelijk in de ‘Tamar bubbel’ te houden.

Je kunt je voorstellen dat het voor de vrouwen niet gemakkelijk is om zo lang van thuis te moeten zijn en niet naar buiten te kunnen omdat parken en stranden etc. gesloten zijn. Om bezig te zijn, zijn er wat werkprojecten georganiseerd: de huizen zijn  schoongemaakt, er is geschilderd, meubels zijn gerepareerd, spullen die door de jaren heen verzameld zijn werden uitgezocht en nog allerlei andere klusjes gedaan – een grondige voorjaarsschoonmaak …!. Dat bleek ook nog eens ontzettend leuk te zijn! Sommige vrouwen verhuisden naar een nieuw huis, een ander huis is klaargemaakt voor de komst van een nieuwe bewoonster.

Dienstverlening die doorgaat

Waan en Nok verzorgen nog steeds de online kerk voor de Tamar-vrouwen en anderen die normaliter naar de diensten komen in Soi 6 en 3rd Road. Dankzij een gulle gift konden 80 extra voedselpakketten uitgedeeld worden aan alle reguliere bezoekers van de Tamar kerken, waarvan velen door de situatie nog steeds noodgedwongen werkloos zijn en weinig tot vrijwel geen hulp krijgen.

Het Tamar-restaurant is al 14 maanden gesloten evenals de Salon in Soi6. Doordat de internationale scholen in Pattaya gesloten zijn, mist Tamar een aantal goede afnemers van de producten die gemaakt worden. Er wordt nog wel gewerkt aan de kaarten en andere producten die via de webshop verkocht worden: https://tamarproducts.com/collections/christmas .

Maar de beroeps- en levenstraining zijn geannuleerd, omdat er geen klassikale trainingen gegeven mogen worden. Nella’ s counseling met de vrouwen wordt wel voortgezet. Veel van hen ervaren hogere druk om geld naar het thuisfront te sturen en zijn bezorgd over hun ouders en andere familieleden. De wekelijkse groeps-counseling is echt een hoogtepunt voor de vrouwen, ze kunnen hier hun problemen en zorgen delen, gebed en advies ontvangen.

De hoop is dat in juni alles meer richting normaal zal gaan, zodat er ook weer gestart kan worden met het outreach-programma!

Bron en foto: TamarCenter

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.