Maandproject april: Tamar Center

De collectes in de Ichthusgemeente gedurende de maand april 2019 zijn bestemd voor het werk van Tamar Center en voor de Voedselgroep Culemborg.

Tamar Center

Tamar Center is opgericht in 1999 om de liefde en compassie van Jezus te laten zien. Het centrum wil hoop geven en een nieuw leven bieden aan de naar schatting 35.000 barvrouwen en ladyboys die werkzaam zijn in de prostitutie van de stad Pattaya. Dit gebeurt door het opbouwen van relaties met deze mensen, het aanbieden van huisvesting, beroepstraining, counseling en Bijbels onderwijs.

Pattaya

De stad Pattaya strekt zich ongeveer 5 kilometer uit langs de golf van Thailand en ligt zo’n 100 kilometer ten zuiden van Bangkok. Het is de onofficiële sekshoofdstad van Zuid oost Azië. Meer dan 12 miljoen toeristen bezoeken Pattaya elk jaar met het nachtleven als voornaamste reden.

Pattaya is van oorsprong een klein vissersplaatsje aan de oostkust van Thailand. Tijdens de Vietnamoorlog was Pattaya een plaats voor rust en ontspanning. Terwijl de militairen tijdens hun verlof zochten naar ontspanning, werden de meisjes uit alle delen van het land naar Pattaya gestuurd om in hun behoeften te voorzien. Toen de oorlog eindigde keerden vele oorlogsveteranen terug naar Pattaya. Dit was het begin van de seksindustrie.

Sommige van de meisjes die werkzaam waren in de bars in Pattaya keerden naar hun dorpen terug met een buitenlandse man en veel geld. De andere mensen in het dorp merkten dit op en wilden dit ook.  Al snel stuurden zij de jonge meiden naar Pattaya om voor een inkomen voor de families te zorgen zonder te beseffen wat het werkelijk betekent om in Pattaya te werken. Tegenwoordig komen vrouwen, meisjes en jongens naar Pattaya om snel geld te verdienen waarmee ze hun financiële dromen verwezenlijken zoals een mobiele telefoon, een auto voor de ouders, kosten voor de universiteit en voor het levensonderhoud van kinderen.

Ze reizen naar Pattaya af op zoek naar blijdschap en financiële zekerheid, maar in plaats daarvan vinden ze prostitutie, eenzaamheid en ziekte. Ver weg van hun families en vrienden verlangen ze wanhopig naar liefde, troost en hulp om ander werk te vinden.

Isaan

De meeste vrouwen komen uit Isaan, het noordoosten van Thailand. Het is het armste deel van Thailand en heeft ongeveer 22 miljoen inwoners, waarvan de meesten in de rijstbouw werken. De prijs voor rijst is de laatste jaren erg instabiel en het werken in de rijstteelt is zwaar. Overstromingen en andere problemen hebben voor slechte oogsten gezorgd waardoor veel mensen schulden hebben gekregen. De meeste jonge mannen verlaten de provincies om naar de grote stad te gaan op zoek naar financiële zekerheid.

Veel vrouwen zijn jong getrouwd. Als hun huwelijk stuk loopt dragen zij zorg voor de opgroeiende kinderen en hun eigen ouder-wordende ouders. Dit is onderdeel van de Thaise cultuur, maar brengt een grote financiële verantwoordelijkheid met zich mee. Door minimale schoolopleiding en weinig werkervaring lijkt er maar één oplossing: naar Pattaya gaan om een westerse man te vinden. Ze horen vaak verhalen van andere vrouwen die een liefdevolle man vonden om hen te onderhouden. Ze hopen dat dit sprookje hen ook zal overkomen. Als ze eenmaal in Pattaya aankomen, worden ze geconfronteerd met de werkelijkheid van het werken in de bars als prostituee.

Activiteiten

Tamar Center wil de vrouwen een alternatief te bieden voor het werk als prostituee. Dit is dan ook de kern van het werk van Tamar Center. Om dit doel te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd, die de vrouwen ondersteunen in de opbouw van een nieuw leven.

Via “Bar Outreach” worden contacten met vrouwen gelegd, aan wie diverse activiteiten worden aangeboden, zoals

  • Vrijkoopavonden
  • Zwangerschapscounseling
  • Engelse les

Om de vrouwen voor te bereiden op een nieuw leven is het nodig dat zij leren om op andere wijze geld te verdienen. Vrouwen die besluiten om te stoppen met het werk in de bars, kunnen bij Tamar Center een beroepsopleiding volgen om nieuwe vaardigheden te leren op het gebied van

  • Handgemaakte producten (kaarten, sieraden, sjaals en tassen)
  • Het kappersvak
  • Bakkerij
  • Koken en het runnen van een restaurant
  • Naaien

Tamar Center organiseert regelmatig trips naar Isaan om te proberen relaties met de families te herstellen. De teams hebben de mogelijkheid om andere dorpelingen te bezoeken, kinderprogramma’s te draaien en het evangelie te vertellen. Het preventiewerk bestaat ook uit het bezoeken van scholen en de dorpelingen te vertellen over de gevaren van het werken in de seksindustrie.

Pattaya – United Christian Missions

Vanaf de start heeft Tamar Center er belang aan gehecht om samen te werken met de christenen in Pattaya, om naast elkaar te staan en elkaar te steunen. Tamar Center ziet elke kerk en elke organisatie als een belangrijk onderdeel in het bereiken van de mensen in Pattaya. De staf van Tamar Center wil met de kerken een atmosfeer creëren waarin men elkaar ondersteunt en gebruik maakt van elkaars kracht.

De Ichthusgemeente wil dit werk van harte ondersteunen.

Extra collecte

Bovendien is er op de eerste zondag van de maand een extra collecte-in-natura, bestemd voor de Voedselgroep. Lever bij de ingang van de zaal de meegebrachte voedingswaren in: houdbare producten (zolang de tht-datum nog goed is), zoals blikgroentes, houdbare melk, rijst, pannenkoekmix, suiker, koffie, blikjes lunchmeat, mix voor macaroni en/of spaghetti, koffiemelk, broodbeleg (hagelslag, gekleurde hagel, appelstroop), etc.

Bron en foto: Tamarcenter