Investeren in mensen

De Ichthusgemeente belegt een klein bedrag in Oikocredit. Deze organisatie, voortgekomen uit de oecumenische beweging, is al ruim 45 jaar actief als verstrekker van microkredieten in 33 landen, in Zuid-Amerika, Azië en vooral Afrika. Een belegging die Ichthus geen financieel rendement oplevert, maar een sociaal rendement betekent voor de ontvangers.

Microkrediet betekent letterlijk ‘kleine lening’. In veel gevallen gaat om een bedrag van ‘slechts’ vijftig tot vijfhonderd euro. Het gaat maar om kleine bedragen, maar de impact van microkrediet is allesbehalve klein. Uit onderzoek blijkt namelijk dat microkrediet zorgt voor meer zelfstandigheid en meer zelfvertrouwen. Microkrediet kan een wereld van verschil maken in de levens van ondernemers.

Met microkrediet worden mensen bereikt die bij een gewone bank niet in aanmerking komen voor een lening.

Het doel van microfinanciering is mensen zelf laten werken aan hun toekomst. Vaak is vijftig tot vijfhonderd euro dus al genoeg voor iemand in Afrika, Azië of Latijns-Amerika om een bedrijf te beginnen of te laten groeien. Omdat het om een kleine lening gaat, is de looptijd van een microkrediet ook relatief kort: meestal een maand of zes.

Met microkrediet worden mensen bereikt die bij een gewone bank niet in aanmerking komen voor een lening. Het effect van microkrediet op het leven van de ontvanger is daarom groot: de ondernemer kan zelf een beter bestaan opbouwen. Vaak heeft dat ook een positieve invloed op de omgeving: kinderen kunnen naar school, er is geld voor gezonde voeding en voor een bezoek aan de dokter als dat nodig is.

Kortom: de hele familie gaat erop vooruit. En als het bedrijf van de microkrediet-ondernemer zodanig groeit, dat er personeel in dienst wordt genomen, dan heeft microkrediet ook nog eens een positief effect op de werkgelegenheid

Genevieve kan dankzij microkrediet een grotere voorraad inslaan.
Foto: Opmeer Reports voor Oikocredit

Het zijn ondernemers als Genevieve. De 49-jarige Ivoriaanse heeft zes kinderen en zes kleinkinderen. Op de markt verkoopt Genevieve gemalen cassave (placali), chilipepers en kleine gele aubergines.

Voorheen moest ze elke dag inkopen doen voor haar voorraad. Maar met behulp van microkrediet beschikt Genevieve over voldoende werkkapitaal om voor twee weken voorraad in te kopen: “Ik kan nu dus meer voorraad inslaan, tegen een lagere prijs. Daardoor maak ik meer winst en kan ik zelfs wat geld sparen. Met het geld dat ik verdien, zorg ik voor mijn kinderen en kleinkinderen. We hebben het extra geld gebruikt om cement te kopen om ons huis te bouwen.”

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.