Gelukkig Nieuwjaar!

De beste wensen voor het nieuwe jaar! Ik wens je alle geluk en voorspoed. Omdat het een nieuw jaar wordt, heb je vast ook plannen. Je weet nu al: dit jaar, 2020, gaat jouw jaar worden! En het wordt compleet anders dan de voorgaande jaren. Je wordt een nieuw mens, beter op je werk, je wordt sportief, je gaat nu eindelijk dit of dat doen, vul zelf maar in.

Maar dan is het 31 december 24.00 uur geweest. De volgende dag sta je op met een vreugde gevoel van het feest van de vorige avond. De eerste dagen blijft het gevoel van “alles is nieuw” nog even hangen. Je eerste wandelingen of bezoek aan de sportschool heb je gemaakt, want je zou sportiever worden. Maar na de eerste week zakken die mooie plannen voor het nieuw jaar langzaam weg. Waar je werk voor de vakantie even stopte, gaat het in januari in volle vaart weer verder. Eind januari heb je dan misschien nog een moment, dat je terugdenkt aan de goede voornemens in de laatste week van december. Maar niet veel later merk je dat het leven in het nieuwe jaar als vanouds weer door is gegaan. Plannen om dingen anders te doen blijven dromen die niet gerealiseerd worden.

De wereld om je heen houdt je, of je je dat nu wel of niet bewust bent, voor dat je leven er op een bepaalde manier uit moet zien om goed te zijn of om het goed te hebben. Ons wordt als het ware een ongeschreven regel opgelegd: om het goed te hebben, moet je “dit” (en dat is voor ieder misschien wel wat anders) allemaal hebben. De hoeveelheid spullen en de mate van voorspoed in je leven bepalen dan je geluk.

De valkuil van dit alles is dat je alleen maar gaat ploeteren om dat voor elkaar te krijgen. Terwijl je als mens lang niet alles in de hand kunt houden. Dat brengt je wellicht tot de vraag: “Is dit waar het werkelijk om gaat in het leven?”

Kijk dan eens naar een andere werkelijkheid. In het koninkrijk van God is alles anders. Je hoeft er niet de grootste prestatie te leveren of beter te zijn dan een ander om erbij te mogen horen. Je mag zijn zoals je bent. Vind rust in het geloof, dat Jezus ook voor jou op de wereld is gekomen om je zonden te vergeven. Als je gaat geloven in Hem die jou heeft gemaakt en verlost, zul je langzamerhand ontdekken, dat Hij een andere weg voor je opent. Door te groeien in geloof, ga je beseffen, dat er misschien wel hele andere dingen belangrijk zijn in het leven. Belangrijker dan de beste, de rijkste of de mooiste zijn. Dan vind je een geluk dat veel langer duurt dan het gevoel van oud en nieuw.

Johannes 8 vers 12
Ik ben het licht voor de wereld, wie mij volgt loopt nooit meer in de duisternis maar zal het licht van het leven hebben.

Foto van StockSnap via Pixabay