Een container met blijdschap

De Ichthusgemeente steunt van harte het werk van de stichting Passie voor Haïti, één van de 12 collectedoelen in 2017. In de Zakengids stond een artikel, waarin de motivatie voor en de voortgang van dit werk mooi in beeld komt. Hieronder een iets bewerkte versie.

Vena Nieuwelink uit Culemborg is geboren in Polduc op Haïti. Van deze plaats is na de aardbeving in 2010 en orkaan Matthew in 2016 weinig meer over. Sinds 2011 vraagt Vena aandacht voor haar geboorteland. Met behulp van de gemeente, het KWC en giften heeft ze al de nodige steun kunnen verlenen. Nieuwelink: “Het raakte me dat er zo veel mensen waren die Haïti wilden helpen terwijl ze de mensen daar niet eens kenden. Ik wilde graag iets terugdoen, wilde de zon van Haïti in de mensen van Culemborg laten schijnen. Ik heb kookworkshops, soepdagen en een dansworkshop georganiseerd, liep met plezier de collecte voor het KWF en deed vrijwilligerswerk. Ik help graag en wil positieve energie geven, want ik weet wat het is om het zwaar te hebben”.

“Mijn komt in Nederland gaf me een enorme cultuurschok. Op Haïti leven mensen met elkaar en delen alles. Helpen elkaar. De eerste 10 jaar moest ik erg wennen. Mijn geloof heeft me door die zware periode heen geholpen. Nadat ik mijn huidige man Jaap Nieuwelink ontmoette, ging Nederland meer als een thuis voelen. Ik voel me fijn.”

Nieuwelink was medeoprichter van de Haïti-vereniging in Nederland. Daarmee zette ze Culemborg op de kaart bij de Haïtianen in Nederland en in Haïti zelf. “Vorig jaar kreeg ik in Culemborg een onderscheiding van de Haïtiaanse ambassadeur. Ook koning Willem Alexander heeft mij gefeliciteerd met wat we allemaal bereikt hebben.” Ze zegt dit zonder trots. Ze is vooral dankbaar voor alle aandacht en hulp die ze, dankzij veel betrokken mensen, kan geven.

Na een aantal intensieve jaren heeft ze in de vereniging een stap terug gedaan. Met haar man richtte ze de stichting Passie voor Haïti op. Het natuurgeweld heeft vrijwel alles in het zuiden van Haïti verwoest. “Ook de natuur en de landbouwgronden waarvan de mensen leefden”, verzucht Nieuwelink. Passie voor Haïti richt zich op deze zwaarst getroffen gebieden. “We hebben spullen met een container mee kunnen geven. Het is fantastisch om mensen die niets meer hebben iets van blijdschap te kunnen geven.”

Op maandag 20 maart vertrekt er weer een container naar Haïti. “We zoeken nog huishoudelijke artikelen, houdbaar eten, schoenen, beddengoed en golfplaten. Ook mensen die spullen naar Rotterdam willen brengen zijn zeer welkom, evenals bijdragen om de transportkosten te betalen.” Contact met Passie voor Haïti is mogelijk via 0640412435 of passievoorhaiti@gmail.com. Financiële bijdragen zijn welkom op NL70INGB 0006477681

Zie voor het originele artikel: Container met blijdschap voor Haïti
(Foto: Monique Groenewoud)