Collectes oktober: Passie voor Haïti

De opbrengst van de collectes in de diensten gaat in de maand oktober 2017 naar Passie voor Haïti. De stichting zet zich in voor de ontwikkeling van het platteland van Haïti.

Haïti is een land op het westelijke gedeelte van het eiland Hispaniola, op het oostelijke gedeelte ligt de Dominicaanse republiek. In die regio is regelmatig orkaanactiviteit. Vanaf juni tot eind november is er kans op orkanen die vanuit het oosten het Caribische gebied binnen komen.

Het land heeft veel te maken met natuurgeweld. In 2008 werd het door maar liefst 3 orkanen getroffen. In 2010 was een aardbeving de oorzaak dat er meer dan 200.000 doden vielen en 1,5 miljoen mensen dakloos werden. In 2016 zorgde de orkaan Matthew voor een ravage, voornamelijk op het zuidelijke schiereiland en de stad Les Cayes en de dorpen Polduc en Chantal. Huizen, bruggen, plantages, scholen en kerkgebouwen werden verwoest. Dit najaar hielden de inwoners hun hart vast voor de orkaan Irma, die het eiland aan de noordkant passeerde.

Maar het grootste probleem is, dat Haïti een extreem arm land is – het armste land op het westelijk halfrond zelfs. Daardoor herstelt het maar moeizaam na elke ramp, zelfs ondanks alle noodhulp die gegeven wordt.

Stichting Passie voor Haïti is in april 2014 opgericht en zet zich in voor de maatschappelijk, sociale en economische ontwikkeling van het platteland van Haïti. De hulp is vooral gericht op de dorpen Polduc en Chantal in de regio van Les Cayes in het zuiden van Haïti. Er wordt kleinschalig gewerkt met behulp van lokale organisaties om rechtstreekse hulp en ondersteuning aan de inwoners te bieden.

De Ichthusgemeente wil de projecten van Passie voor Haïti graag ondersteunen.