Collectes juli: Tearfund

De opbrengst van de collectes in de diensten gaat in de maand juli 2020 naar Tear, een organisatie met een passie voor God en voor mensen. Recht doen ziet Tear als een opdracht van God. Waar Tear werkt worden mensen geholpen en aangemoedigd om de wereld mooier te maken.

Tear richt zich op de allerarmsten, zonder onderscheid te maken naar etnische afkomst, religie, geslacht of politieke overtuiging. Het doel is mensen te helpen om zelf op te staan uit armoede en onrecht en hun waarde en mogelijkheden te ontdekken, zodat ze samen met anderen hun buurt tot bloei kunnen brengen. .

Tear wil de kracht van de lokale organisaties en kerken inzetten in de strijd tegen onrecht en armoede, om zo op een duurzame wijze wereldwijd mensenlevens te veranderen. Zo worden kerken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika geholpen om in hun eigen dorp of stad initiatieven te ontplooien tegen armoede. Bijvoorbeeld op het gebied van hiv en aids, voedselzekerheid en inkomen, schoon water, noodhulp en voorbereiding op rampen.

In Nederland daagt Tear mensen door campagnes en actiemodellen uit om na te denken over hun levensstijl en de gevolgen daarvan voor de armen. Daarnaast worden mensen aangemoedigd om door te geven en te bidden te strijden tegen armoede en voor gerechtigheid. En Tear verbindt kerken in Nederland met kerken overzee om een wederzijds proces van leren en bemoedigen te stimuleren.

De impact van het werk van Tear blijkt uit verhalen als dat over Safi:


Geweld tegen vrouwen in Congo

Congo wordt geteisterd door armoede en geweld en nu in het land het coronavirus is uitgebroken neemt dit alleen maar verder toe. Juist nu moeten we de meest kwetsbare mensen helpen. Mensen zoals Safi.

“Ik verdien nu genoeg voor mijzelf en mijn zoon en voel weer dat ik er mag zijn. Ik ben niet meer zo bang en kwetsbaar als vroeger”.

Safi werd beroofd en verkracht in haar dorp. Ze voelde zich vies en waardeloos. Haar trots, haar zelfvertrouwen… het was weg. In één uur was al haar waardigheid haar afgenomen. Zelfs in de kerk durfde ze niet meer te komen. Het voelde alsof haar hele toekomst wegviel.

Women Empowerment Plan

In de cultuur van Oost-Congo worden vrouwen en mannen niet als gelijkwaardig gezien. Er is veel geweld tegen vrouwen en armoede maakt hen extra kwetsbaar. Bijna een op de drie vrouwen in dit gebied is slachtoffer van verkrachting. En nu vrouwen en meisjes vaker thuisblijven in verband met de corona-uitbraak, neemt het risico op seksueel geweld drastisch toe.

Daarom is nu het Women Empowerment Plan ontwikkeld. Een training over de rol van mannen en vrouwen in het gezin en in de gemeenschap, om de oorzaak van ongelijkheid en geweld aan te pakken. De vrouwen worden ook geholpen om zelfstandig een beter inkomen te verdienen.


Lees meer over Tear.

De Ichthusgemeente ondersteunt dit werk van harte!

Foto: Tear

Extra collecte

Bovendien is er op de eerste zondag van de maand een extra collecte-in-natura, bestemd voor de Voedselgroep. Lever bij de ingang van de zaal de meegebrachte voedingswaren in: houdbare producten (zolang de tht-datum nog goed is), zoals blikgroentes, houdbare melk, rijst, pannenkoekmix, suiker, koffie, blikjes lunchmeat, mix voor macaroni en/of spaghetti, koffiemelk, broodbeleg (hagelslag, gekleurde hagel, appelstroop), etc.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.