Collectes in oktober 2021: Passie voor Haïti

Met de opbrengst van de collectes in de diensten worden in de maand oktober 2021 de volgende goede doelen ondersteund:

  • Passie voor Haïti, dat zich inzet om de bevolking van het gebied dat het zwaarste door diverse orkanen is getroffen te helpen bij de wederopbouw.
  • Voedselgroep Culemborg

Passie voor Haïti

Stichting Passie voor Haïti is in april 2014 opgericht en zet zich in voor de maatschappelijk, sociale en economische ontwikkeling van het platteland van Haïti. Hierbij richt zij zich met name op de dorpen Polduc en Chantal in de regio van Les Cayes in het zuiden van Haïti. Stichting Passie voor Haïti ondersteunt kleinschalige projecten in het land door de bewoners te helpen zichzelf te ontwikkelen en een zelfstandig leven te leiden.

Haïti zit al sinds jaren in een diepe politieke en economische crisis. Het is al lang het armste land van Amerika, en de coronacrisis maakt het er niet beter op. Ondertussen is het land nog niet hersteld van de aardbeving in 2010 en de orkaan Matthew in 2016. Daarbij is Haïti ook een van de meest kleurrijke landen ter wereld en wordt het niet voor niets de Parel van de Caraïben genoemd. Rijk aan cultuur, historie, muziek, heerlijk eten en prachtige natuur.

De stichting biedt de bewoners bijvoorbeeld middelen om zelf hun huizen te verstevigen. En met steun van de stichting kunnen vrouwen een opleiding volgen om uiteindelijk in eigen onderhoud te voorzien. De steun wordt via betrouwbare contacten rechtstreeks geregeld.

Aardbeving en orkaan

Half augustus werd het gebied van Les Cayes en Jeremie getroffen door een aardbeving. Er is schade aan huizen en bezittingen en er zijn mensen overleden. Het familiehuis dat de afgelopen jaren gebouwd is, is stevig gebleken en heeft nauwelijks schade. Daar worden nu de buren en mensen uit de omgeving die wel schade hebben, opgevangen.Enkele dagen later trok de orkaan Grace over het zuiden van Haïti. Daarbij is veel regen gevallen en door de harde wind zijn veel tijdelijke onderkomens van tenten en doeken weggewaaid. De toch al zwaar getroffen bevolking heeft het hierdoor moeilijker dan ooit. De elektriciteit is weggevallen, zodat er ook slechts sporadisch contact mogelijk was met de contactpersonen van Passie voor Haïti. In Polduc en Jabioun raken, net als op andere plekken, voedsel en schoon drinkwater op.
Pas een paar dagen later konden de Haïtiaanse contactpersonen van Passie voor Haïti een bezoek brengen aan Polduc om zelf te kijken hoe het dorp er aan toe is. Aangezien het dorp nog niet bereikbaar was met auto of motor zijn ze te voet gegaan. Vrijwel elk huis is beschadigd. Soms beperkt tot afgevallen dakplaten of wat scheuren in de muur. In veel gevallen zijn hele muren omgevallen en bij één huis staat alleen het frame van houten palen nog. Alle muren zijn omgevallen en kapot.

Het is duidelijk, dat er nog veel gedaan moet worden om het leven in Polduc weer enigszins normaal te maken. De Ichthusgemeente wil graag helpen door middel van de collectes in oktober.

Bijdragen aan de collecte kan ook via de bankrekening van de Ichthusgemeente (met vermelding: “maandproject”) of via de GiVT-app. Scan de QR-code met de GIVT-app, of zoek in de lijst naar EG Ichthus.

Voedselgroep Culemborg

Op de eerste zondag van de maand is er een extra collecte-in-natura, bestemd voor de Voedselgroep Culemborg. Bij de ingang van de zaal kunnen meegebrachte voedingswaren ingeleverd worden. Als je niet naar de dienst kunt komen, kun je voedingswaren zelf brengen bij de Voedselgroep aan de Meerlaan (achter het gebouw van Elk Welzijn). Denk aan: houdbare producten (zolang de tht-datum nog goed is), zoals blikgroentes, houdbare melk, rijst, pannenkoekmix, suiker, koffie, blikjes lunchmeat, mix voor macaroni en/of spaghetti, koffiemelk, broodbeleg (hagelslag, gekleurde hagel, appelstroop), etc.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.