Collectes in december 2021: Compassion

Met de opbrengst van de collectes in de diensten worden in de maand december 2021 de volgende goede doelen ondersteund:

 • Compassion, dat zich inzet om de kinderen te bevrijden van armoede.
 • Voedselgroep Culemborg

Compassion

Het begon bij één man

Tijdens en vlak na de Korea-oorlog zag de Amerikaanse evangelist Everett Swanson. de verschrikkingen in het land waar hij als legerpredikant werkte. Kinderen zwierven op straat, omdat ze wees of verstoten waren.

Terug in Amerika begon Swanson een weeshuis te ondersteunen. Toen  er al snel meer weeshuizen bijkwamen, bleek er behoefte aan langetermijnhulp. Dat leidde in 1952 tot een sponsorprogramma, waarbij een westers gezin een kind in nood kon ondersteunen: het begin van Compassion. De inspiratie kwam uit de Engelse vertaling van Mattheüs 15:32: “I have compassion on the multitudes. I will not send them away.” Ik heb medelijden met al die mensen … hen naar huis sturen wil Ik niet

Wat begon met 35 weeskinderen in Korea, is uitgegroeid tot ruim 2 miljoen kinderen wereldwijd. Nu werkt Compassion in 25 ontwikkelingslanden op 3 continenten: Azië, Afrika en Latijns-Amerika. In Nederland is Compassion sinds 1996 actief.

Wat Compassion doet

De hulp die Compassion mogelijk maakt is veelzijdig. We noemen maar enkele dingen:

Kindsponsoring – om een gezonde ontwikkeling voor ieder kind mogelijk te maken. Met als speerpunten:

 • Ieder kind gaat naar school,
 • Ieder doet een vervolgstudie of leert een vak;
 • Ieder kind krijgt medische zorg
 • Er is aandacht voor lichamelijke ontwikkeling,
 • Ieder kind hoort dat het een geliefd is
 • Ieder kind leert om gezonde relaties aan te gaan;
 • Ieder kind krijgt een eigen bijbel
 • Ieder kind krijgt de mogelijkheid om God persoonlijk te leren kennen.

Moeder- en babyprogramma – om  kwetsbare (tiener)moeders en kinderen een gezonde start te geven, door o.a.:

 • Toegang tot verloskundige hulp en gezondheidszorg
 • Extra eten en voedingssupplementen
 • Hygiëneproducten, dekens en andere benodigdheden voor de baby
 • Bezoek aan huis bij de moeder
 • Opleiding voor de moeder zodat zij een inkomen kan verdienen
 • Bijeenkomsten op het Compassion-project waar de moeder steun en vriendschap krijgt van andere moeders

Kinderen beschermen – door medewerkers te trainen op het signaleren van misbruik. Daarnaast krijgen alle kinderen die deelnemen aan de projecten les over gezonde grenzen. Mag iemand tegen je schreeuwen, je slaan of je aanraken onder je kleding? Ze leren wat gezonde omgangsvormen zijn, niet alleen binnen het project, maar ook daarbuiten.

De kerk doet er toe

In de visie van Compassion speelt de kerk een belangrijke rol, omdat Compassion erkent dat God de kerk de opdracht gaf om Hem bekend te maken  in een wereld die Hem niet kent. De kerk vindt haar roeping in het voetspoor van Jezus. Hij zette zich om de geestelijke, emotionele en lichamelijke honger te stillen van mensen die afgewezen, gebroken, verlaten en verloren waren. Hij demonstreerde Gods onvoorwaardelijke liefde door hoop, verzoening, gerechtigheid en vrede te brengen aan hen die dat niet kennen. En de kerk, bestaand uit ‘gewone’ mensen, mag nu de handen en voeten van Jezus zijn.

Daarom werkt Compassion in partnerschap met kerken in ontwikkelingslanden om kinderen te bevrijden van armoede. Om hun hart voor kinderen en hun kennis en ervaring met armoede in hun directe omgeving te verbinden aan een kindontwikkelingsprogramma, dat blijvende en duurzame impact heeft op de hele gemeenschap. En daarom werkt Compassion ook met de kerken in Nederland om samen Gods missie vorm te geven en duurzame impact te hebben in het leven van een kind, een gezin, kerk en gemeenschap.

Bron, foto en video: Compassion Nederland

Elke zondag wordt er in de dienst gecollecteerd. Men kan ook bijdragen aan de collecte via de bankrekening van de Ichthusgemeente (met vermelding: “maandproject”) of via de GiVT-app. Scan de QR-code met de GIVT-app, of zoek in de lijst naar EG Ichthus.

Voedselgroep Culemborg

Op de eerste zondag van de maand is er een extra collecte-in-natura, bestemd voor de Voedselgroep Culemborg. Bij de ingang van de zaal kunnen meegebrachte voedingswaren ingeleverd worden. Als je niet naar de dienst kunt komen, kun je voedingswaren zelf brengen bij de Voedselgroep aan de Meerlaan (achter het gebouw van Elk Welzijn). Denk aan: houdbare producten (zolang de tht-datum nog goed is), zoals blikgroentes, houdbare melk, rijst, pannenkoekmix, suiker, koffie, blikjes lunchmeat, mix voor macaroni en/of spaghetti, koffiemelk, broodbeleg (hagelslag, gekleurde hagel, appelstroop), etc.

Over de impact van een compassion-actie

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.